Domácí bagety bez námahy

  • 4
  • Do 30 min.
  • 25

Kategorie:Snídaně Přidáno
Domácí bagety bez námahy

Skoro bez práce krásné bagety. Trochu hutnější, než ty klasické. V původním receptu se zdůrazňuje použití minerálky – prý kvůli chlóru z kohoutkové vody, který nesvědčí kvasinkám. Nejsem sice o tom nijak silně přesvědčená, ale nakonec jsem obětovala sklenici mattonky.

Postup

Do velké mísy dáme sůl, na ni nasypeme mouku.

Minerálku mírně ohřejeme, přidáme do ní med a zamícháme.

V malé misce v troše minerálky rozmícháme droždí a necháme pár minut vzejít.

Přidáme kvásek do mísy k mouce, přidáme zbytek minerálky s medem a vařečkou mícháme. Ne nijak dlouho, jen dokud nezískáme homogenní těsto. Trvá to tak dvě minuty. těsto je dost
lepivé a tekutější, než obvyklé chlebové těsto, ale nijak se tím neznepokojujeme. Povrch těsta bohatě zasypeme moukou.

Troubu zahřejeme jen na vlažno, vypneme a do teplé trouby dáme mísu, přikrytou čistou vlhkou utěrkou a necháme kynout hodinu a půl.

Těsto zdvoj- až ztrojnásobí objem. Přilepí se k utěrce. Hm, příště použiju větší mísu… Vyndáme mísu z trouby, těsto vyklopíme na opět bohatě pomoučený vál.

Troubu rozehřejeme na 240°C. Z těsta vyrobíme (příště si víc pomoučím ruce…) tři střední bagety, já jsem udělala dvě a tři malé bochánky. Postupujeme tak, že si těsto rozdělíme na tři části, z každé uplácáme nebo vyválíme obdélník a srolujeme do podlouhlé šišky. Jako bramborový knedlík zhruba.

Pokud máme formu na pečení baget, položíme do ní, pokud ne (jako já), položíme je na plech vyložený papírem na pečení (v tom případě se bagety trochu rozplácnou), nebo do formy na srnčí hřbet nebo si pomůžeme nějak jinak :- ).

Postříkáme povrch osolenou vodou (stačí prsty) a pomocí sítka pomoučíme. Do povrchu baget uděláme pár zářezů nožem.

Pečeme 20 – 25 minut. Dobrou chuť!

Potřebné ingredience

  • 200 g cereální mouky a 300 g polohrubé
  • 2 kávové lžičky medu
  • 2 kávové lžičky sušeného droždí
  • 2 kávové lžičky soli
  • 370 ml minerálky

Zdroj: Labužník.cz

Přidat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *